Comuna Floresti (jud. Cluj) candva preponderent catolica n-a avut biserica reformata proprie slujbele tinindu-se intr-o localitate invecinata la Lona. Dupa expansiunea radicala a comunei din ultimii 10 ani perioada in care localitatea a ajuns la o populatie de 20 000 a crescut si numarul enoriasilor reformati in asa masura in care au avut nevoie de o biserica si spatii comunitare proprii.

Din punct de vedere al formei s-a concentrat pe un volum cu linii contemporane insa cu elemente traditionale din zona. Astfel s-a nascut o volumetrie exterioara si interioara inchegata atat din elemente traditionale cat si din elemente contemporane cu o radiatie puritana specifica cladirilor protestante, cu peretii albi cu accente din placaje de lemn, structura aparenta a sarpantei (in nava bisericii). Invelitoarea din tigle solzi traditionale pe sarpanta care imprumuta cladirii vesnica frumusete a cladirilor tipice zonei.

Partea de mediu este caracterizat prin folosirea resurselor naturale, management de mediu, prevenirea puluarii, bio-diversitate. Partea sociala inseamna standardul de viata a societatii, educatie, oportunitati si drepturi egale si divertitate. Partea economica este prezenta prin crestere profitabila, managementul riscurilor, reducerea costurilor, cercetare si dezvoltare. Relatia dintre mediu si social se poate caracteriza printr-un mediu sanatos si sigur care se poate realiza numai printr-o legislatie dedicata, care va reduce riscul schimbarilor climatice.

In vederea reducerii costurilor cladirea a fost realizata fara subsol, puntile termice din soclu sunt rupte prin elemente termoizolante eliminand astfel puntile termice lineare prezente i n constructiile uzuale reducand astfel pierderile de caldura si implicit si costurile de incalzire. Singurele elemente care constituie punti termice o reprezinta structura de beton armat verticala (stalpi B.A.) care coboara pana la talpa fundatiilor. Atat placa in contact cu solul cat si soclurile si peretii sunt termoizolati cu o grosime insemnata de termoizolatie. Aportul solar necesar unui bilant pozitiv pe partea suprafetelor vitrate ese asigurata prin tamplarii cu geam termopan cu trei straturi de sticla iar posibilitatea de supraincalzire in perioada verii este minimalizata prin jaluzele exterioare pe fatadele dinspre Sud cat si pe cele de Vest.

In vederea reducerii suprafetelor exterioare partea de turn a fost exclus din anvelopanta termica a cladirii.

Aripa ocupata de casa parohiala acesta fiind in folosinta continua este echipata cu un sistem separat de ventilatie cu recuperarea caldurii prin care se va realiza si incalzirea partiala a cladirii pe timp de iarna, incalzirea prin ventilatie fiind completata local si prin solutii de incalzire prin pardoseala (bai, bucatarii, biserica)

In afara sistemelor care vizeaza in special reducerea consumului de energie pentru incalzire si racire, cladirea va fi echipata cu panouri solare pentru realizarea apei calde menajere si cu un bazin pentru captarea apelor meteorice de pe suprafata considerabila a invelitorii, apa captata se va folosi pentru irigarea gazonului si a vegetatiei din gradina. Pe langa bazinul pentru captarea apei meteorice sistemul de canalizare a apelor gri se va realiza in asa fel incat apa gri sa fie reciclata in vederea clatirii vaselor W.C.

 

 

An
2013

Beneficiar
Parohia Reformată Florești

Localitate
Florești, jud. Cluj

Funcțiune
Biserică, sala de consiliu și parohie

Stadiu
În construcţie

Arhitectură
Ede ABOS, SC Mezon-com SRL

Structură
Szabolcs VARGA, SC V&V Projekt SRL

Instalatii
Silviu POP – CSP Proiect Line SRL

PHPP
Ferenc KÁDÁR

Executant
IRINI TEHNICON SRL, Cluj-Napoca

Diriginte de santier
Stoica Katalin, Tasnádi János